22 octombrie 2014

Cum să-ți protejezi mâinile de microbi

De mai bine de câteva luni sunt într-o mare dilemă. De fiecare dată când merg prin diferite locuri publice sau pub-uri și restaurante, la toaletă găsești acele uscătoare de mâini. Și știm cu toții cât de mult stai să te usuci. Uneori, în funcție de uscător, stai cu mâinile întinse și se oprește. După pornește din nou. Am stat și un minut odată. Mi se pare prea mult. Nu mi se pare util deloc. Și după ce mi s-a întâmplat de mai multe ori, în locuri diferite, am zis să caut pe internet care este cea mai bună soluție când vine vorba de produse de igienă şi curăţenie.




Și nu mi-a luat foarte mult timp, pentru că am fost trimis pe site-ul celor de la Paper Plus atunci când am căutat producători hârtie igienică. Am mai citit și niște articole din presă și bag de seamă că ceea ce se regăsește pe site-ul acestora este total adevărat. Sunt foarte mulți oameni care nu au nici cea mai mică idee despre cât de dăunătoare sunt uscătoarele de mâini. Ceva îmi spunea mie că nu este totul chiar atât de roz cu acestea. De ce? Pentru că, de fiecare dată, când o persoană stă și așteaptă cel puțin 45 de secunde ca să se usuce, atunci sunt șansele cele mai mari ca să se pună bacterii pe mâini. De altfel, și cei de la Paper Plus și-au propus să informeze oamenii despre acest pericol. Toate persoanele trebuie să știe ce riscă atunci când se duc la o toaletă publică și încep să folosească uscătorul de mâini.



CEA MAI BUNĂ SOLUȚIE


Atunci când ne uscăm mâinile, acele aparate de uscat împrăștie peste tot microbii împreună cu aerul cald iar noi n-avem de unde să știm. Spre exemplu, ieșisem împreună cu foștii mei colegi de generală - da, știu, vremuri frumoase, amintiri drăguțe spuse la o limonadă - și imediat cum ajung la uscătorul de mâini, în spatele meu, un om de vreo 40 de ani. „Nu mai folosi, maestre, uscătorul. Dăunează. Și dăunează grav de tot”, îmi zice acesta ștergându-se de un prosop hârtie. Nu se grăbește deloc. Ia din rolă cât consideră și imediat s-a șters. La un moment dat, când dă să plece și mă vede că eu tot nu m-am uscat pe mâini, îmi spune că „vezi, tu, dacă ai fi folosit niște prosoape pliate, și o bucățică oricât ar fi ea de mică, tot te-ai fi șters pe mâini mai repede. Și nu ți s-ar fi pus atâtea bacterii pe mână.” Prima dată am crezut că poate omul are vreo problemă, că nu știe despre ce vorbește. Și că vorbește prostii. Dar, nu e așa deloc. 


Îmi aduc bine aminte că am fost în mall. Și după ce m-am spălat pe mâini, în toată încăperea era un singur om care se ștergea pe mâini cu ajutorul unui prosop hârtie. Ne uitam foarte ciudat la el. Toți. Am făcut ochii mari. Unul dintre cei prezenți îi făcuse atât de mari încât se vedea că azi noapte n-a prea dormit. Toți ne întrebam „ce are atât de special hârtia aia?”, fără să găsim un răspuns. Așa că, după o scurtă căutare pe internet, am găsit că studiile știițifice arată că uscătoarele de mâini au microbi și, mai mult decât atât, îi răspândesc odată cu acel aer cald. Acest studiu este realizat în 2012, la Institutul Pasteur și Universitatea Westminster, de către Keith Redway.




Așa că, cea mai bună soluție ca să te ștergi pe mâini este să folosești produsele de unică folosință. Și, fără îndoială, cea mai bună modalitate este să te ștergi cu prosoape de hârtie. Este foarte important dacă ai mâinile uscate într-un timp cât mai rapid. Se pare că cei doi bărbați cu care m-am întâlnit și au folosit hârtia igienică atunci când s-au șters pe mâini aveau dreptate. Acest lucru este valabil și pentru acasă. Este foarte important, dacă stăm bine să ne gândim, ca acasă indiferent de ce faceți să vă ștergeți pe mâini și să nu folosiți un uscător. Și dacă mai sunteți și părinte atunci este obligatoriu să fiți cât se poate de igienic cu dumneavoastră. 

Eu mă gândesc cum ar fi dacă mama n-ar folosit prosoapele de hârtie în bucătărie. Cum ar fi dacă ar face de mâncare și, totodată, când mai toacă câte ceva până este mâncarea gata să se usuce pe mâini la uscător. Ar fi groaznic. De aceea, trebuie mai întâi să vedem care este soluția - și rezolvarea ar fi să folosim produse de unică folosință precum hârtia igienică sau prosoapele de hârtie - ca sănătatea familiei noastre să nu fie pusă în pericol.

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2014.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu