14 martie 2015

Cum au vândut ai mei o garsonieră

Secret? Nu mai este niciun secret că dacă vrei să vinzi sau cumperi un apartament certificatul energetic este mană cerească. Spun acest lucru din două motive. În acum două articole vă spuneam că pe viitor mă gândesc serios la un împrumut în bancă pentru programul prima casă. Asta înseamnă că peste ceva timp o să caut să am și eu apartamentul meu. Plus că, ai mei au vândut o garsonieră acum doi ani de zile și au reușit să scoată un profit măricel datorită certificatului energetic pe care l-au avut.

Și hai să le luăm pe rând. Prima dată să fie partea cu împrumutul, ca să păstrăm planurile. Da, un împrumut bancar pentru a fi și eu proprietar și pentru a sta separat de ai mei. Văd doar avantaje în această treabă. Însă, trebuie să fiu atent, pentru că am nevoie înainte să cumpăr apartamentul, un certificat energetic care este valabil 10 ani. Am nevoie de un certificat energetic prima casă pentru că vreau să știu dacă este ceva în neregulă cu apartamentul, dacă este nevoie ca după ce o cumpăr să-i fac anumite lucrări de izolare și cât poate să fie apartamentul de capabil energetic astfel încât să nu mă pomenesc iarna că îngheț de frig. 

Așa că, înainte să mai cumpăr ceva - în acest caz un apartament - trebuie neapărat să apelez la un auditor energetic pentru că vrei sau nu, ai nevoie foarte mare de un certificat de performanță energetică. Și m-am uitat și de curiozitate să văd care sunt prețurile, că de obicei ne place să exagerăm și să spunem că este scump și că nu avem bani să facem de exemplu un audit energetic. În cazul meu, pentru că sunt tare în dubii, iau prețurile de la o garsonieră și de la un apartament cu două camere. 




Deocamdată m-am gândit că ar fi mai ok să o iau cu ușorul și apoi, în funcție de banii pe care îi am, să-mi cumpăr ceva mai scump, poate și ceva mai bun. Așadar, dacă o să am o garsonieră, prețul pentru a vedea cât de capabilă din punct de vedere energetic este aceasta va fi între 130 - 180 lei, în funcție de suprafață. Dacă voi avea un apartament cu două camere voi da între 150 - 190 de lei.

Nu este o diferență foarte mare. Cei 20 de lei diferența de pornire reprezintă două pachete de țigări pe zi pe care oricum le fumați în cazul fumătorilor, așa că, din punctul meu de vedere, este un preț foarte echitabil. Merită. Astfel, în calitate de cumpărător, știu exact că voi face alegerea bună și din punct de vedere tehnic și al materialelor băgate în viitoarea mea locuință. 


GARSONIERA - O AFACERE BUNĂ



Acum, să vă spun și partea cu părinții mei în calitate de vânzători. Vă spuneam că au vândut o garsonieră. Firește că pentru a putea să o vândă la un preț mult mai bun, au trebuit să mai bage câțiva bani în ea. S-o izoleze termic, să-i pună termopane. Este un lucru deja cunoscut și obișnuit. Așa că, după ce au băgat bani în garsonieră, au vândut-o cu aproape 6.000 de euro mai scump decât ar fi fost garsoniera fără recondiționări. 

Da, într-adevăr, iată cât de mult contează să ai o garsonieră modernă, cu toate cerințele necesare. Și este important să ai o locuință de vânzare care să fie izolată termic pentru că ajută la menținerea căldurii dintr-un apartament. Apartamentul menține căldura pe interior cu ajutorul geamurilor termopan cu protective, când iarna e frig. Tot acestea mențin răcoarea în apartament vara când este cald și nu permite soarelui să patrundă în casă.

Cum au început modernizarea garsonierea? Știau că de la 19 iulie 2013 este obligatoriu să ai certificat energetic pentru orice vânzare, închiriere sau recepție a unei locuințe. Și mai știau că trebuie să transmită celui care vrea să o cumpere o copie a acestui certificat energetic pentru a dovedi că este o locuință modernă, în care poți să stai și care merită banii. Și știți ce este interesant? Că cei care au cumpărat garsoniera pot să vândă și ei garsoniera cu ajutorul certificatului energetic pentru că acesta are valabilitate 10 ani, în cazul în care aceștia nu fac modificări majore cum ar fi: renovarea garsonierei cu izolar termică sau schimbarea unui sistem de încălzire sau răcire. 



Deci, dacă aceștia nu vor mai băga vreun ban în garsoniera, pot să o vândă fără să mai facă încă o dată pașii pe care i-au făcut ai mei. Și cam așa au decurs lucrurile: ai mei au sunat la o firmă care se ocupă cu eliberarea certificatelor de energie. Însă, spre deosebire de cei de la www.avizez.ro aceștia i-au dus cu zăhărelul câteva zile. Dacă intrați pe Avizez, veți vedea că în maxim 24 de ore vă vor elibera certificatul. Ba chiar în unele cazuri, în funcție de dimensiunea locuinței poate să dureze și patru ore. Și, de asemenea, au un preț audit energetic bun. 

Așa că, după ce au dat actele necesare (vedeți mai jos de ce acte aveți nevoie) și banii înainte, au venit și în 5 minute s-au uitat repede la locuință după care au plecat. N-au mai răspuns vreme de câteva zile la telefon și îi văd ai mei în fața ușii cu certificatul. Atunci ai mei au rupt certificatul și au spus că vor apela la altă firmă pentru că nu au încredere că în nici cinci minute aceștia au fost în stare să facă un lucru bun și pe grabă. Așa că, au apelat la Avizez. Și lucrurile au mers ca la carte. Deci, 6.000 de euro mai mult pe garsonieră. În plus, certificatul energetic a fost gata într-o zi. Vă dați seama cât timp economiseam dacă am fi știut de la început de Avizez?



Iată cum trebuie să fie procedura de lucru făcută de niște profesioniști:
  •  îi contactați și stabiliți ora și ziua când să vă întâlniți, le spuneți adresa unde trebuie să vină și actele necesare și oamenii vă spun și prețul de la început
  • vin să vadă locuința pentru măsurări și restul de informații
  • elaborează certificatul de performanță energetică - adică studiază actele pe care noi le-am dat și cu ajutorul datelor pe care le-au strâns de când au venit să vadă locuința, întocmesc certificatul
  • și abia apoi, după ce a fost făcut certificatul achitați suma de plată

CE TREBUIE SĂ MAI ȘTIȚI

  • au oameni cu 18 ani de experiență în domeniul energetic
  • au și expert termografie
  • dispun de programe performante pentru a calcula certificatele energetice
  • pot să trimită acasa certificatul energetic oriunde în România
  • au cel mai avantajos preț de pe piață în materie de certificat energetic
  • cea mai rapida eliberare o găsești la ei

În cazul în care vreți să faceți și voi un certificat la locuință, trebuie să aveți o copie dupa schița apartamentului și planuri de arhitectură pentru alte tipuri de imobile. Și trebuie să le mai spuneți anul constructiei imobilului.

Și ce îmi place cel mai mult este că dacă găsiți mai ieftin la altă firmă, cei de la Avizez vă oferă un discount suplimentar.


Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2015.

3 comentarii:

  1. Mie mi-ar fi fost util un certificat de genul și de la proprietar. Momentan stau în chirie și m-au cam ars cheltuielile iarna asta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Roxana, de ce nu îi ceri un certificat?
      Spuneam și în articol că proprietarul trebuie să aibă certificat.
      Sau dacă n-are are, să facă unul.

      Ștergere
  2. Credeti ca v-ar fi util un catalog online dedicat doar firmelor din domeniu, unde sa fie inscrise cateva zeci de firme si sa gasiti datele de contact, programul de lucru etc.?
    Ei bine, exista asa ceva, l-am realizat eu (firmele de specialitate se pot inscrie gratuit).
    Il gasiti la www.certificat-energetic.net.

    RăspundețiȘtergere