31 ianuarie 2015

Bătrânul cu ziar pe scaun

Asta e tot din seria Cum se merge cu autobuzul în Craiova. Tot din seria autobuzul oamenilor. Am început să merg mai des cu autobuzul. De data asta, am fost cu trei colege de facultate. Venim de la Radio Oltenia Craiova. Mă urc în E1. Îl iau din stația care este vis-a-vis de Casa Băniei. Destul de aglomerat și trecut de 12. Oameni grăbiți, puștii și mai și.

Sunt în spatele autobuzului. Ai mici sunt tare nerăbdători să coboare. Poate le este foame sau poate abia așteaptă să ajungă acasă să se joace ultimul joc pe care și l-au luat în weekend, dar de care nu au avut suficient timp. Dau din picioare. Au o stare nervoasă. Plictis vigilent. Nu trece minutul și ei se tot uită pe geam să vadă pe unde a ajuns autobuzul. 

La fel ca ei este un nene pe la vreo 60 și ceva de ani care când se uită la ei, când pe geam. Când la ziarul din mână. Când la mine. E pe scaun de când m-am urcat în E1. Cu ochelari de soare în ochi și un palton albastru închis mai vechi își mișcă buzele din moment în moment. Pantalonii închiși și largi mă pun pe gânduri și-mi dau impresia că sunt de-o seamă cu mine. 

La stația de la Billa mai coboară oameni, mai și urcă. Oricum, tot aglomerat este. Mă țin bine de o bară. Nu de alta, dar șoferul știe să pună de fiecare dată doar frână bruscă. Se dezechilibrează oamenii. Se dau când stânga, când dreapta. Mai ceva ca popicele de bowling când le lovești. Doar că pământenii din E1 nu cad. 




Bătrânul prinde ocazia să-și pună ziarul pe scaun. Și-l pune fără nicio jenă. M-am gândit că poate ține locul altui bătrân care urcă la următoarea stație. Dar nimic. Oamenii stau în picioare, ziarul pe scaun. 

Norocul meu a fost că eu coboram la ultima stație și am putut să văd dacă urcă un cineva cunoscut de-al lui la următoarele două stații. La a treia deja autobuzul se retrage. Nimic. Niciun semn de la vreun prieten. Nici măcar un telefon ca să țină locul la cineva. Ziarul rămâne pe scaun până coboară.

4 comentarii:

  1. Poate e nostalgic. Poate i-a murit un prieten drag. Cine stie? Oamenii sunt ciudati si in vreme de singuratate, reactiile sunt diverse :-??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu, poate e vina mea. Imi place sa creez tot felul de scenarii ale vietii oamenilor care imi ies in cale trecător... :)

      Ștergere