26 februarie 2015

Până la 22

Nu au trecut chiar așa de mulți ani. Pentru voi poate. Pentru mine s-au dus la fel de repede precum aprinzi un chibrit. Și au trecut. Și o să mai treacă. M-am gândit să vă spun câte ceva despre cum văd eu anumite chestii pe care le înveți în lumea reală. Sau niște chestii pe care te învață realitatea. Și sunt, mai jos, într-o ordine aleatorie.


  • Fii tu!

De multe ori nu trebuie să faci vreun efort ca să fii apreciat. Trebuie doar să fii tu. Așa cum te-a dat mama ta. Dacă ești direct, fii direct. Renunță să mai ai zece măști pe față. Una când ești cu prietenii, alta cu iubita și cealaltă cu familia. La un moment dat, o să te pierzi și nu mai știi ce mască să porți.


  • Respectul

Băi, respectul de sine și respectul de care dai dovadă contează foarte mult. Te întâlnești cu diverse persoane. Salută. Dă dovadă că te-au crescut bine părinții și că trebuie să fie mândrii de tine. Fii ăla care își dorește să fie privit și apreciat, dar fără să facă mari eforturi. După ce vorbești cu o persoană, ia-ți la revedere. Poate o să fie ultima dată când o vezi. Respectă-i pe ceilalți care te suportă zi de zi. Și mai ales părinții.


  • Experimentează

Nu-ți zice nimeni să nu te distrezi. Distrează-te! Vorba aia, doar o viață ai. Plimbă-te. Vezi țări. Și dacă nu poți țări, orientează-te la orașe. Încearcă lucrurile tradiționale din fiecare oraș. O să-ți placă să faci asta. Dar vezi până când, că trebuie să mai ai și tu un job, să-ți faci o carieră profesională. O să ai copii. Cu ce îi crești? Cu distracțiile? Și tot aici, că doar ești tânăr, du-te dintr-o firmă în alta. Din domeniu în domeniu. Vezi ce-ți place și după ce simți tu că acolo te-ai vedea și-ți place, atunci apucă-te de treabă. O să fie un calvar să te duci la serviciu și să nu-ți placă ceea ce faci. Și mai încearcă să-ți găsești și un job de unde să mai faci și niște bănuți.


  • Organizarea și independentul

Fii organizat. Nu-ți lăsa lucrurile la întâmplare. O să-ți prindă bine pe viitor. O să vezi cât de mult te ajută treaba asta după ce o să te muți singur. De aceea, e bine să le înveți din timp. Curățenie, șterge praful. Mai calcă și tu ceva, că doar nu-ți cad mâinile. Dă cu aspiratorul! Încearcă să mai repari și ce se poate repara fără să-l mai chemi pe instalator. Cât să-l mai chemi să-ți schimbe becul sau să-ți dea o gaură în perete? Învață să gătești, acolo, puțin, că nu zice nimeni să știi să faci toate rețetele de pe lume.


Sursă foto: energetictgjiu.ro












  • Citește

Încearcă să citești orice îți trece prin mână. Orice. Nu le știi pe toate, așa că, bagă mare! Bagi mereu scuza aia că nu ai timp? Odată și odată fă timp și termină de citit o carte. Cărțile n-au dinți să muște. Citește din orice domeniu. Romane, cărți de specialitate, absolut orice. Pe asta am învățat-o de la tine, A.!


  • Îngrijitul

Aici intră mai multe treburi. Începe prin a-ți respecta orele de somn. Nu e bine să dormi nici puțin, trei ore pe noapte, dar nici de la 5 dimineața până la 18 a doua zi. Nu în fiecare zi. Spală-te! Pe dinți și pe ce mai vrei tu. Fă-ți dușuri și dă-te cu deodorante. Nu vrei să-și pună oamenii mâna la nas când te urci în autobuz. Îmbracă și tu niște blugi mai serioși, că rupți prin genunchi și la spate vezi destui. La fel și cu încălțămintea și hainele. Taie-ți unghiile. Nu le mai lăsa să-ți crească la fel ca la fete. Sau dacă ești fată, fii ordonată, nu le lăsa lungi încât să spui că-s niște crenguțe de copac.


  • Multă mișcare

Dacă ești student, renunță să mai mergi cu mașina în fiecare zi la școală. Ia autobuzul. Mergi pe jos și nu doar până la magazin. Dă cu aspiratorul, am zis și mai sus. Ieși cu băieții la fotbal. Sau tenis sau ce sport îți place să faci. Ieși să mai alergi. Fă mișcare, pe scurt.


  • Pune bani deoparte

Acolo, din cât câștigi, pune deoparte. 1 leu, 2 sau 10. Sau mai mult, după buzunar. Strângeți acolo, printre cărți, pe card unde vrea mușchiul tău. Nu se știe niciodată când o să ai nevoie să apelezi la vreun prieten și o să-ți spună că nu mai are nici el. Nu e bine să depinzi de alții.


  • Mănâncă sănătos

Încearcă să mănânci cât poți de sănătos. Preferi shaorma, maioneză? Bun, nu zice nimeni să te abții de la anumite lucruri. Dar dacă bagi în tine tot felul de prostii, atunci fă ceva să le și elimini. Încearcă să respecți orele mesei, că nu degeaba te punea mama ta să mănânci dimineața înainte să pleci la școală și îți dădea pachet pentru 12. Sau bani ca să-ți cumperi ceva sănătos pentru prânz.

Toate astea de mai sus, împreună, pot să facă din tine o persoană care știe ce trebuie să facă, știe ce vrea de la viață, fără să aibă mari bătăi de cap. Și nu-s povești de adormit copiii. Împreună, cu „lasă mereu un loc de bună ziua”.

2 comentarii: