7 martie 2015

Planuri, bani și business

Înainte să scriu articolul ăsta, am intrat și am citit despre cum să-ți faci o mică afacere de început, idee pe care o aveam de mai bine de jumătate de an, și despre multe chestii interesante pe care le vei găsi mai jos, dar înainte trebuie să vă spun că articolul ăsta e unul dintre cele mai serioase articole pe care le găsești pe blog. Nu că nu scriu lucruri serioase aici, dar deja după ce am citit despre francize, totul se leagă când vine vorba despre un business, că trebuie să știi că aici sunt banii tăi în joc, oricât de mulți sau de puțini ai avea, iar totul merge mănușă, pentru că am primit deja niște răspunsuri la întrebările pe care le aveam din vară.

De ce sunt așa serios din prima? Pentru că atunci când spui franciză, spui afacere, spui că vrei să câștigi bani. Și cel mai bun exemplu pe care pot să vi-l dau sunt eu. Nu în calitate de mare afacerist, ci în calitate de viitor om care vrea să-și pună o afacere pe picioare. Hai că acum parcă mai înțelegeți de ce articolul ăsta e important.

Nu mai este niciun secret că eu nu am cunoștințe în domeniul financiar bancar, fiind student la Jurnalism, nu prea se pupă aceste domenii. Dar nici nu trebuie să fiu momentan, pentru că voi intra în acest domeniu și plăcerea de a face acest lucru va suplini totul, chiar și banii, pentru că pasiunea este mai sus de orice. Iar atunci când ești pasionat de un anumit lucru, calitățile tale vor conta cel mai mult. Sunt ambițios, gestionez situațiile cum trebuie. Am învățaț din munca de teren că trebuie să respecți deadline-urile, iar acesta nu este un lucru ușor. Și până una - alta, cei de la AVBS Credit vor fi un model pentru mine. Cred că aici este cheia.


Și cred că pot să aduc și clienți. Strategiile de marketing și de branding în ziua de astăzi sunt unele dintre cele mai importante. Trebuie să pun accent și pe conținut, asta înseamnă că automat voi face și un site pentru firma mea. Voi trece acolo serviciile pe care le ofer, avantajele de a lucra cu mine și nu degeaba spuneam conținut: postez măcar un articol pe zi legat de domeniu de activitate. Articole interesante, care să atragă atenția.

Nu trebuie să uit nici de paginile din social media, vedem că dacă ajungi să fii cunoscut, vinzi foarte bine. Online-ul începe să fie din ce în ce mai interesant, iar conturile de Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+ sau chiar Instagramul trebuie să fie actualizate zilnic. Cititorii au nevoie de informație scurtă și la obiect, iar dacă primesc asta, se vor mai întoarce și data viitoare când vor da și un share și în acest fel pot să fac și vânzări pentru că vede multă lume și se vor gândi serios să cumpere.

„A avea brokerul TĂU de credite este un LUX, un LUX care NU COSTĂ! De acum ți-l permiți și tu pentru că ne-am întâlnit!”, spune Valentin Anghel, directorul general și fondatorul companiei AVBS Credit. Eu pe Valentin l-am cunoscut anul trecut la Gala SuperBlog. Doar ne-am salutat și cam atât. Am văzut că a vorbit cu mai mulți bloggeri, ceea ce nu-i lucru puțin, că trebuie să știi să vorbești, iar după mimica feței celorlalți acesta spunea lucruri interesante. Să nu mai vorbesc de dans, dar aici intrăm în alt plan și deja ne distanțăm de subiect.


Așadar, acest om a avut ideea de a face o companie, AVBS Credit, în 2007. Este una dintre primele companii care fac intermedieri de credit bancar din România și una dintre companiile care s-a axat pe consultanță în domeniul financiar bancar chiar de la începutul începutului.

Bun, dacă el a avut ideea să-și facă o firmă prin care să facă intermedieri bancare, eu pot să-mi fac o firmă cu ajutorul acestei intermedieri. Și dacă ai ajuns până aici, trebuie să știi că din vară vreau și eu să-mi fac o firmă, o chestie mică de început, cum le place prietenilor să spună. Și voi avea nevoie de ajutorul celor de la AVBS Credite pentru că au multe avantaje, iar pe mine, la fel ca pe tine, mă interesează să apelezi la cineva care îți oferă destule avantaje ca să poți să te pui pe picioare. Iar pentru început ai și consultanță gratuită.

Da, este adevărat, eu voiam să-mi fac o afacere pe partea de relații publice, însă după ce am citit care sunt și avantajele dacă apelezi și profiți de toate posibilitățile pe care ți le pune această firmă, mă gândesc serios să fac un business și pe partea financiară - bancară. Două chestii de început. Și mă mai gândesc că mi-ar prinde bine dacă am și aplicația AVBS Credit, aplicație disponibilă numai pentru smartphone-urile Android sau iOS. Hai că parcă nu-i rău deloc, este?




Mai sus puteți să bagați de seamă cum arată aplicația pentru mobil, mai exact, pe un Android. Simplă, cu un mov care îți atrage din prima atenția.

Băi, dacă ai ajuns până aici și ai văzut că-ți tot vorbesc despre franciză și nu ai habar ce este aia, am găsit o explicație foarte bună pe blogul Alinei care spune cam așa:
„Ce este o franciza – franciza este o afacere proprie pe care o iei de la o companie deja consacrata și de succes. Practic semnezi un contract, iar compania mamă îți pune la dispoziție TOTUL – brandul, renumele, mărcile comerciale, dreptul de autor, secretele de producție comercială sau alte proceduri secrete și de succes deținute de compania francizoare (adică cea care oferă francizele). Dacă ceri o franciză de burgeri, vei vinde burgeri. Dacă ceri o franciză în domeniul financiar-bancar, vei vinde credite. Practic tu vei face business-ul pe care îl desfășoară francizorul.”

Bun, deci mai pe românește, eu vreau să-mi fac un business în domeniul financiar - bancar. Și cam ăsta este planul: apelez cu încredere la AVBS Credit că-i știu că-s oameni serioși și că vreau să semnez contractul. Și aleg această firmă pentru ei sunt deja în acest domeniu și eu vreau ca ei să-mi pună la dispoziție totul, adică să-mi dea franciza, așa cum găseai și mai sus. 

Dacă vrei și tu franciza AVBS Credit, trebuie să ai experiență în domeniul financiar-bancar sau trebuie ca măcar să fi lucrat într-o instituție de brokeraj bancar. Spuneam că nici eu nu am experiență în acest domeniu, însă timpul nu-i pierdut, pot să lucrez ceva timp ca broker credite bancare și după m-am pus pe picioare.


Și aici vine partea cea mai interesantă și, sincer să fiu, lucrul ăsta mi-a plăcut tare mult și conține un singur cuvânt: sediul. Câți nu ne dorim, domnule, să avem sediul nostru pentru firma noastră? Și sunt atât de flexibili încât îți spun că dacă vrei să nu faci un credit ipotecar pentru a obține o franciză e alegerea ta, dar nu ești obligat, deci acest lucru nu este o condiție pentru a obține o franciză. Însă eu mă gândesc la business-ul meu și la un credit în lei sau credit în valută chiar și pentru prima casă.

Plec din start de la ideea că nu vreau să plătesc chirie pentru locul unde activez. De ce să dau mulți bani pe așa ceva? Știm cât este de scumpă o chirie, iar pentru început acest lucru nu este bun deloc. Asta înseamnă cheltuieli din buzunarul propriu iar eu poate că nu voi avea atâția bani. Și aici există două variante mari, tari și bune:

- dacă nu am bani, ați ghicit, fac un credit pentru casă, loc pe care îl pot transforma mai apoi în sediu pentru business-ul meu
- iar dacă am deja o casă sau un apartament înseamnă că am un spațiu pe care pot să-l folosesc drept sediu. Deci, să activez acolo, în casa mea.



Mie-mi place tare mult cum sună a doua variantă, asta dacă aș rămâne în Craiova. Însă, știți și voi, uneori mai ai nevoie și de o gură de aer proaspăt, așa că, de la anul voi fi la Timișoara. Asta înseamnă că eu deși voi sta la o rudă de-a mea care îmi pune tot apartamentul la dispoziție, nu pot să fac și sediu acolo, pentru că apartamentul este pe numele ei. Iar dacă vreau să fac asta, trebuie să trec afacerea pe numele ei, eu să nu fiu prezent pe acolo, prin acte, ceea ce mie nu prea-mi convine, că țepe se trag destul de des.

Acum puteți să-mi spuneți că sunt prea dur, dar prefer să pun răul înainte în asemenea cazuri. Iar pentru asta, cu siguranță, voi apela să fac un credit pentru casă, iar mai apoi locul ăsta îl voi transforma în sediu. Cred că un apartament cu două camere mi-ar fi suficient. Probabil va costa undeva pe la 40 - 50.000 de euro. Iar rata mi-aș pune-o undeva pe la 1.000 de lei/ lună pentru că pot să obțin profit din business-ul meu astfel încât să plătesc și această rată. Hai că prinde deja contur totul. 



Și dacă tot îmi fac eu credit pentru casă, în acest fel nu mai depind nici de ruda mea și îmi văd și liniștit de treburile mele, pentru că mă mut chiar în casa pentru care am cerut creditul. Și uite cum de la o idee de business, ai și casa ta și, ghici ce, mai faci și bani cu ajutorul celor de la AVBS Credit.

Aici vorbim de bani, de business, de treburi serioase. Chiar dacă este unul dintre articolele cele mai serioase, sunt optimist. Și cum să nu fiu dacă am atâtea oportunități și am ocazia să profit de ele. Așadar, din vară după ce fac treaba cu relațiile publice, voi încerca să intru pe domeniul ăsta. Că azi o firmă, mâine o casă și peste câteva zile și prima mașină și primele două sute de mii. De euro.

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2015.

7 comentarii:

  1. Foarte bine documentat articolul! Bafta in viitoarele afaceri, Mihnea! :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Ei nu dureaza chiar cateva zile sa faci doua sute de mii... de euro, dar in timp, prin munca si determinare se poate. :))
    Bafta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Bineînțeles că nu, dar am spus-o metaforic, sugerând ideea că de putut se poate, dacă și vrei.

      Ștergere
  3. Esti hotarat, imi place! Daca incepi sa faci sute de mii de euro din afaceri, te rog sa nu uiti ca suntem prieteni. Iar prietenii isi mai fac cadouri... 1000-2000 de euro, asa, o mica atentie. Te rog mult sa nu uiti, da? :)

    Succes"uri"! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Niciodată să nu spui niciodată!
      Și eu care mă gândeam că 2000 sunt puțini :))
      Nu uit, categoric!
      Să fie, să fie!

      Ștergere