20 septembrie 2014

„SELFIE”, la „VISUL UNEI NOPȚI DE TOAMNĂ”

Să proiectezi câteva filme pentru craioveni în Parcul Nicolae Romanescu nu este o idee deloc rea. Și a fost mișto. Asta până să mă așez pe scaun. Am ajuns cu 30 de minute mai devreme că am zis să prind loc. Și am prins, surprinzător. Dar nu la cele mai bune. Acolo, la alea mișto - din centru și în primele rânduri - erau moșii și mai vedeam pe ici, pe colo un cap de puștan sau părinte cu al lui copil. Mai mult ca sigur bătrânii au ajuns cu cel puțin o oră înainte să vin eu. Păreau tare nerăbdători. Parcă aveau mâncărici.

Un moș se ridică la un interval de 15-20 de minute, bolborosește ce bolborosește, se plimbă nițel în jurul podului, căci acolo au fost puse scaunele si videoproiectorul și iar se pune pe scaun. Câteodată se mai ridică să se mai uite câtă lume a venit. Probabil din plictiseală. Sau curiozitate. Sau, pur și simplu, crede că dacă sunt toate scaunele ocupate începe mai repede filmul.

VORBA MULTĂ, SĂRĂCIA OMULUI


Mare greșeală dacă a crezut asta. În comunicatul de presă aceștia scriu că vineri seara, începând cu ora 20:40, se proiectează comedia SELFIE (2014), în regia Cristinei Anton.”. 21 fără 20 pe naiba! Au avut zece minute întârziere - probabil că a întârziat purtătorul de cuvânt - și după urmează un discurs de aproape alte zece minute. Cred că bătrânelul din primele rânduri a și adormit. Poate l-a trezit nevasta când a început filmul. Mare lucru nu a avut de pierdut. În afară de ce a spus Cristina Anton că după ce se termină filmul suntem invitați să facem poze la panoul care avea imagini cu actorii din comedie restul au tăiat frunze la câini.

FOTO: DANIEL BOTEA
După ce a cântat o tipă la harpă a început și așa zisa comedie. Nu știu cum o cheamă, pentru că nu i-au spus numele. Sau, poate, au prezentat-o, dar cu microfonul închis. Au dat play la comedie. Și ce să vezi? Ăștia nici măcar nu făcuseră proba înainte dacă merge filmul, dacă merge sunetul. Au văzut că filmul rula, dar vocea ba. După un minut au reușit și ei să rezolve problema și au dat play din nou. De data asta a mers. Nu se bloca nimic. Și, din nou, altă problemă. Nimic surprinzător la român. Coala pe care se rula filmul nu era suficient de mult întinsă și cutele se vedeau cu ochiul liber. Lasă, merge și așa”, aud unde în spate.

UPERCUT DUPĂ LOVITURA DE STÂNGĂ


Stai, că mai am să-ți spun vreo două vorbe. După nici zece minute de când stinseseră lumina în zona unde se proiecta filmul - și cred cu tărie că au stins în tot parcul - au văzut că, de fapt, nu este deloc bine, pentru că mai este și lume care aleargă sau care se plimbă și fac pe nervoșii. Așa că, după câteva minute, au aprins lămpile și nu se mai vedea chiar atât de mișto. Mult, dar mai deschis.

Pe la mijlocul filmului drona era deasupra noastră. Făcea un zgomot atât de rău încât în majoritatea timpului cât a zburat, a acoperit cam tot ce ziceau românii noștri în comedia aia. Și, ca lovitură de grație, s-a pus frigul. Ne hotărâserăm să rămânem, de la 22:30, și la Nea Mărin miliardar”, dar cum să mai rămâi când îți dârdâiau dinții. Nici nu am mai stat pe gânduri că am și fugit spre casă. Și, din câte am văzut, nu au fost mulți care au ales să rămână.

FOTO: DANIEL BOTEA

Per total, organizarea a avut multe minusuri. Cel puțin de la mine. Filmul a fost bun. O comedie cu tineri, despre tineri, despre multe selfie-uri, o rețea de socializare și multe iPhone-uri. Este de băgat în seamă și contrastul pe care regizorul a vrut să surprindă cu creșterea copilului de un om care a trăit pe vremea comunismului și o tipă care nu avea nici 35 de ani. O paralelă între cum sunt copiii bogătanilor și cei săraci. Despre distracțiile tinerilor care pleacă la mare înainte cu două zile de bac. Un film care surprinde realitatea așa cum este. O comedie de văzut.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu